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#2 FCR procurement and Ultra-Fast Frequency Reserve 

Q1. Do you agree with the Authority's guidelines regarding the timing of the competitive 

procedures for the procurement of FCR and the methods of valuing the offers? 

We express concern regarding ARERA's proposal to postpone the Gate Closure Time (GCT) to a point 

after the SDAC, as this could negatively affect market liquidity. Our preferred approach is to retain 

the current regulatory framework (TIDE Art. 3-15.2.3), which requires Terna to procure Frequency 

Containment Reserve (FCR) through a spot market procedure with a GCT set before the 

Day-Ahead Market (MGP), thereby ensuring the proper sequencing of market operations. 

At the European level, the FCR Cooperation - the largest FCR market on the continent - currently 

operates a daily spot market, with the GCT at 8:00 a.m. on D-1 (several hours earlier than the GCT 

of the SDAC).  

The adoption of timing (GCT on D-1 before the SDAC GCT) and remuneration mechanisms (SMP) 

compatible with those currently used by the FCR Cooperation could facilitate a potential future 

participation of Terna in this platform, further increasing liquidity through the possible involvement 

of foreign portfolios, with potential benefits in terms of average procurement costs for the service. 

Besides, to minimize the costs of procuring resources for FCR while also facilitating the participation 

of all available resources in the provision of this service, we propose a number of additional changes 

to the TIDE concerning the participation modalities and price-setting mechanisms in the competitive 

market procedures for FCR: 

a) Allow operators to participate in market procedures on a portfolio basis. Thanks to this 

change, compared to a unit-based participation model, the operator gains the ability to 

reduce the risk of unavailability in providing the service, thereby increasing the volumes 

made available to Terna and limiting activation costs. In addition, operators should be 

allowed to submit block bids, characterized by distinct quantities and increasing prices. 

b) If the introduction of a capacity cap (in €/MW) is deemed necessary, potentially differentiated 

between upward and downward services, we suggest to align the cap for the upward service 

always to the maximum price cap in force on the DA Market (i.e., the price cap applied in 



 

 

 

 2 of 5 

 

 

CONSULTATION 
RESPONSE 

the Single Day-Ahead Coupling – SDAC), as it best represents the maximum opportunity cost 

associated with the capacity reservation for FCR provision. 

c) Maintain an SMP (Single Marginal Price) remuneration mechanism, ensuring greater 

transparency regarding market outcomes and thereby facilitating broader participation. 

Finally, it is important to stress the need to implement control and transparency tools, in order 

to allow market participants to assess Terna’s actions regarding the procurement and activation of 

the FCR service. 

 

Q2. Do you agree with the Authority's guidelines regarding the definition of an additional 

need for FCR procured through competitive procedures to favor the effectiveness of their 

experimentation? 

We share the orientations of ARERA regarding the definition of a minimum requirement for the 

competitive procedures in the Mainland and in Sicily, in order to ensure effective experimentation 

of the competitive FCR auctions. 

 

Q3. Do you agree with the Authority's guidelines regarding the modification of the schedule 

defined by the incentive mechanism established by resolution 326/2024/R/eel, as approved 

by resolution 554/2024/R/eel? 

Partially. We encourage ARERA and Terna to anticipate the full switch to FCR market-based 

procurement before the foreseen date of August 2028. 

 

#3 UP mapping 

Q4. Do you agree with the Authority's guidelines aimed at providing the possibility of 

distinction between UP contracted within the Capacity Market and UP not contracted? 

We support distinguishing between contracted and non-contracted UPs, keeping classification 

optional so that the BRP can preserve the original classification. 

However, we propose to anticipate the start of UP mapping from February 1, 2026, to 

January 1, 2026. An earlier go-live would be beneficial to align it with the delivery period of the 

Capacity Market and to limit its distortive effects due to the disaggregation of the portfolios that 

the market is experiencing already now.  
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Q5. Do you agree with the Authority's guidelines of not providing specific provisions for the 

inclusion of UP contracted within the Capacity Market in aggregates for the provision of 

ancillary services (UVAZ and UVAN) since any constraints on the composition of such 

aggregates (e.g., only contracted UP) can be managed at the contractual level between the 

parties?  

Yes, we agree not to impose specific provisions for including Capacity Market UPs in UVAZ/UVAN 

aggregates. Any constraints should be managed at the contractual level. 

 

Q6. Do you agree with the Authority's guidelines regarding the treatment of electricity 

withdrawn from storage systems and re-injected into the grid? 

The Authority's proposal to amend the TIDE is supported, in order to make access to the 

mechanism defined by resolution 109/2021/R/eel optional also for storage systems. 

We also agree with the need to maintain the mandatory nature of access to resolution 

109/2021/R/eel for storage systems which provide ancillary services. 

 

#4 Dispatching contract 

Q7. Do you agree with the Authority's guidelines regarding the signing of the dispatching 

contract? 

Yes, we agree with ARERA’s proposal in view of the harmonization between the TICA, TIDE and 

the Terna Network Code. 

 

#5 Non-frequency and extraordinary modulation services 

Q8. Do you agree with the proposal to modify the TIDE to allow Terna to define flat fees for 

ancillary services not related to frequency, not only to cover active energy losses? 

Yes, we support the introduction of new remuneration methods for ancillary services 

beyond those related to active energy losses. 

In fact, the current limit does not allow for adequate remuneration of all services falling under this 

category - such as voltage regulation and remote tripping services - and it hinders the 

technological development needed to meet the system’s new requirements. 
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We call for an extension of procurement through market-based procedures, which is currently 

limited to the service of instantaneous upward extraordinary modulation (formerly the service 

“interrompibilità”). 

 

Q9. Do you agree with the submission by Terna of a detailed report on the use of the 

extraordinary modulation service?  

Yes, but the report on the use of the extraordinary modulation service should be made 

public and available to all market participants for transparency. 

 

Q10. Do you agree with the elimination of the obligation for marginal price remuneration in 

case of procurement through market procedures of the extraordinary modulation service?  

n/a 

 

#6 UVAZ and UVAN operations 

Q11. Do you agree with the proposal to modify the TIDE to require that, for UVAZ, the 

baseline be communicated by BSPs to Terna during the offer submission phase on MB? 

Yes, we support the requirement for BSPs to send the UVAZ baseline. We believe that the 

baseline responsibility should remain with the BSP, as the previous methodology from 

Terna was problematic and did not allow consideration of effective production and consumption 

margins. 

 

Q12. Do you agree with assigning the responsibility for the distribution of feasibility intervals 

imposed on UVAN to the underlying UVN under the BSP?  

Yes, we support enabling BSPs to set feasibility intervals as this would increase flexibility for both 

BSPs and BRPs. 
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Q13. Do you agree with the proposal to allow Terna to define a default method for 

distributing feasibility intervals imposed on UVAN among the underlying UVN and, if 

necessary, correct the distribution made by BSPs?  

n/a 

 

Q14. Do you agree that BRPs should also be informed of the feasibility intervals related to 

UVAN and UAS?  

Yes, we agree that BRPs should be informed about feasibility intervals related to UVAN and UAS. 

This is indeed a key aspect to enable scheduling without the risk of incurring penalties for non-

compliance with feasibility intervals, due to the lack of an information flow between the two 

parties, BRP and BSP, if they are not the same entity. 
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